Weekly News

Niels Bjørn-Andersen, professor emeritus ved CBS’s afdeling for IT Management. DIGITALISERING

Skydækket tager til

Erhvervslivets brug af cloud-baserede løsninger stiger, især i større virksomheder. Stadig flere forretningsprocesser kan i dag fås som cloudløsning.

Selv store virksomheder kan se en fordel i at outsource visse typer af forretningsprocesser, og de bliver ofte udbudt i en form for cloud-løsning.

Stadig flere virksomheder benytter cloud-løsninger, og til nogle opgaver er cloud-baserede løsninger i dag simpelthen blevet standard.

Det er en udvikling, man kan følge i de årlige rapporter om IT-anvendelse i danske virksomheder udgivet af Danmarks Statistik.

Seneste undersøgelse viste, at 37 procent af virksomhederne i 2015 benyttede cloud computing i større eller mindre omfang.

I nogle brancher – og generelt i virksomheder med 50 eller flere ansatte – er brugen af cloud computing dog mere udbredt.

I branchegruppen Information og kommunikation bruges cloud i 71 procent af virksomhederne, og i branchegruppen Erhvervsservice er cloud i brug i 45 procent af virksomhederne.

I virksomheder med 50-99 ansatte bruges Cloud af 41 procent, mens udbredelsen af cloud blandt virksomheder med 100 eller flere ansatte er 48 procent.

Back-up af filer (73 procent) er den mest populære cloud-løsning efterfulgt af e-mail (66 procent), opbevaring af databaser (53 procent), økonomi- og regnskabssystemer (47 procent) og almindelige kontorprogrammer (46 procent).

Ifølge professor emeritus ved CBS’ afdeling for IT Management, Niels Bjørn-Andersen, er det især software-udviklingen, der gør cloud-løsninger interessante for virksomheder, mens serverplads i skyen ikke medfører den store besparelse i forhold til at have eget serverrum.

– Office-pakken udgør stadig fundamentet for at kunne arbejde i mange virksomheder, men nu i form af cloud-baserede Office 365. Dette kan kombineres med specialiserede cloud-services af enhver art, fra totale regnskabssystemer til rejseafregningsprogrammer, siger Niels Bjørn-Andersen.

– F.eks. stiger antallet af virksomheder, der ønsker at bruge meget store computerkværne til analyse af eksempelvis big data, og service-udbydere specialiserer sig i at tilbyde meget stærke talknusere i skyen, som man blot tilgår fra en browser.

På grund af de store software-producenters forskellige modeller for prissætning af deres cloud-løsninger, kan nogle virksomheder godt opleve, at cloud-versionerne af deres ERP-systemer til økonomi og regnskab ikke nødvendigvis bliver meget billigere end før, bare fordi de er cloud-baserede.

– Men generelt er der ingen tvivl om, det er nemmere og billigere med cloud-læsninger, frem for at man skal installere, kopiere, tage back up og så løbende opdatere, siger Niels Bjørn-Andersen.

Skyen bidrager også til, at endnu flere funktioner i en administration vil blive outsourcet, mener han:

– Selv store virksomheder kan se en fordel i at outsource visse typer af forretningsprocesser, og de bliver ofte udbudt i en form for cloud-løsning.

Fakta

64 procent af de virksomheder, der benytter sig af cloud computing services, gør det via servere, der deles med andre brugere, mens 39 procent benytter sig af cloud via servere, der er særligt reserveret til virksomheden.

Kilde: Danmarks Statistik

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler