Weekly News

Skift bil hvert halve år

Med sæsonleasing kan man skifte bilen i løbet af året, så man typisk leaser en type bil om sommeren og en anden om vinteren.

Drømmer du om at køre en helt særlig bil om sommeren, så er sæsonleasing er et glimrende redskab.

Foråret har meldt sin ankomst, og det betyder sæson for sportsvogne og superbiler. Og drømmer du om at køre en helt særlig bil om sommeren, så er sæsonleasing et glimrende redskab til at minimere driftsomkostninger og likviditetsbinding på et køretøj, der oftest på grund af det danske klima egner sig bedst til sæsonbetonet kørsel. Typiske eksempler er biler som Porsche 911 Cabriolet, Ferrari California, Maserati GranTurismo S eller Ferrari 458 Italia. Men der for så vidt ingen restriktioner udi, hvilken bil der kan sæsonleases.

Interessen for leasing er eksploderet, og i dag er omkring hver femte bil leaset. Tal fra De Danske Bilimportører viser, at ud af samtlige indregistrerede biler er leasing vokset fra 26 procent i 2013 til 42 procent i 2016. 70 procent er erhvervsleasing, mens de 30 procent udgøres af privatleasing.

Ifølge FDM er en af fordelene ved leasing, at man kender de månedlige omkostninger for bilen. Desuden er der ofte en lavere udbetaling på en leasingbil i forhold til, hvis man selv køber en bil. I dag er der en stribe leasingtilbud på markedet, som tilgodeser forskellige kørselsbehov. Tendensen er, at bilkøberne ønsker større biler, og med en leasingaftale er det ofte muligt, at vælge de lidt større biler, som man måske ellers ikke havde råd til at købe.

Sæsonleaser man sin sportsvogn eller superbil, angiver man ved indgåelsen af kontrakten, perioden for den aktive kørsel. Et typisk eksempel er de seks luneste måneder fra april til oktober, men der er for så vidt ikke faste rammer for perioden. Længere eller kortere perioder er absolut mulige, og der er eksempler på kunder med særligt dyre biler, der blot kører dem over de tre sommermåneder. I denne aktive periode har bilen nummerplader tilknyttet, og brugeren betaler derfor periodemæssig afgift, ansvars- samt kaskoforsikring og grøn ejerafgift.

FDM understreger, at det er vigtigt, at man har et godt kendskab til sit kørselsbehov, inden man underskriver leasingaftalen. Det er ofte sådan, at kører man flere km end forventet, så betaler man ekstra for de km. Kører man derimod mindre end forventet, kan man risikere at betale for meget for leasingaftalen. Men har man overblikket, er leasing et fint redskab til at minimere driftsomkostninger, værditab samt likviditetsbinding på et køretøj.

Nyt for 2018 er, at de aktive samt passive perioder nu ikke længere må figurere på samme kontrakt, så derfor, skal der etableres separate aftalesæt for henholdsvis den aktive og passive periode. Når den aktive periode afsluttes, afmeldes bilens nummerplader, og den vil derefter blive opbevaret enten hos brugeren eller leasing-partneren indtil næste sæson. I denne stilstandsperiode betaler brugeren en væsentligt lavere ydelse, fordi man udelukkende skal betale finansieringsomkostninger samt en kaskoforsikring, der dækker tyveri og brand.

Det er ofte en fordel med en 12-måneders kontraktperiode for biler i denne priskaliber, idet der kan opnås pæne afgiftsmæssige besparelser på den månedlige ydelse år for år.

Så kør SUV’en i garagen, og lad den holde en pause, og byt til en lækker cabriolet, for med sæsonleasing er der dømt sommer og solskin på hele ruten.

Uanset hvilken type leasing, du er interesseret i, er det vigtigt, at du gennemgår kontrakten og vilkårene grundigt, inden du leaser. Du kan f.eks. få hjælp hos FDM, der kan kan hjælpe dig med at definere dine behov inden for privatleasing og vurdere, hvilken aftale der passer bedst til dig. Send gerne kontrakten til gennemlæsning og juridisk vurdering, før du skriver under. 

Fakta

Den laveste gennemsnitsalder for husholdningsejede biler findes i Vallensbæk Kommune med 7,7 år, mens Samsø har den højeste med 13,6 år. Den gennemsnitlige personbil er 8,8 år gammel ved årsskiftet, hvilket er 0,1 år mindre end for et år siden og et halvt år mindre end for fem år siden. Husholdningernes biler er i gennemsnit 9,4 år, mens erhvervenes biler, herunder biler til leasing, er 3,6 år.

Kilde: www.dst.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler