Weekly News

Sensor klar til afsløringer i bioindustrien

En lille flydende sensor, der kan analysere de levende celler i produktionsmiljøet, er resultatet af, hvordan viden kan omsættes til et konkret produkt i bioindustrien.

Udviklingen af sensoren er et godt eksempel på, hvad der sker, når spændende forskning møder industri.

Samarbejdet mellem vidensinstitutioner, iværksætterne og de store etablerede virksomheder kan være løftestang for, at gode idéer bliver omsat til produkter. Virksomheden Freesense har i samarbejde med DTU og BIOPRO partnerne Novozymes og Chr. Hansen udviklet den fritflydende sensor, der kan analysere data inde i tankene for bedre at forstå de biokemiske processor i produktionsmiljøer og dermed optimere udbyttet.

I dag har man ikke et detaljeret billede af, hvad der sker inde i de store tanke, som virksomheder anvender, når de udvikler eksempelvis enzymer, lægemidler eller andre biologiske produkter.

– Med sensorbolden kan man nu følge med i, hvad der sker inde i tankene. Den nye teknologi gør det ikke bare muligt at følge tæt med i de biologiske processor, den lægger også op til at udnytte Big Data endnu bedre for at få optimalt udbytte af hver tank, forklarer Niels Jensen, der er CEO hos Freesense.

Den lille trådløse sensor rammer ind i Industry 4.0 for bioindustrien, hvor der netop er behov for meget mere data for at kunne optimere produktionen. I dag er der f.eks. store udsving i, hvordan de samme typer tanke performer, og nu kan sensoren løfte sløret for årsagen til de udsving.

Freesense har deltaget i Scale-­Up-programmet for bl.a. at kommercialisere deres nye produkt.

– Vi har via Scale-Up-programmet arbejdet med markedsanalyse, forretningsprogrammer og fået indsigt i, hvordan vi skriver ansøgninger til EU-støtteprogrammer, fortæller Niels Jensen.

En af de virksomheder, der vil gøre brug af Freesense, er Novozymes A/S, som har planer om at afprøve sensoren i deres tanke i løbet af 2018.

– Udviklingen af sensoren er et godt eksempel på, hvad der sker, når spændende forskning møder industri, og hvordan man på tværs af feltet kan skabe nye produkter og innovation, der skaber arbejdspladser, fortæller Mikael Bundgaard-Nielsen, som er Vice President hos Novozymes A/S. Mikael uddyber:

– Et projekt som Freesense viser også, hvor vigtigt det er, at der fortsat er opbakning til at investere i den anvendelsesorienterede forskning. For det er netop i krydsfeltet mellem forskning, iværksætteri og det etablerede erhvervsliv, at tingene for alvor kan flytte sig, og vi ser ny teknologi, der kan vokse sig stort internationalt.

Bolden er givet op, og Freesense er nu med Scale-Up i ryggen klar til at finde sin vej på markedet både i Danmark og udlandet.

Tekst: Pia Bundgaard Hansen

Fakta: 30 små- og mellemstore bioøkonomi-virksomheder skal i gang med vækstforløb over en treårig periode. De første fem virksomheder er allerede i gang med et scale-up-forløb. Udover Freesense ApS er det Biomatics Technology ApS, Much More Water A/S, Leco Convenience Food A/S og New Fuel A/S.

Fakta

30 små- og mellemstore bioøkonomi-virksomheder skal i gang med vækstforløb over en treårig periode. De første fem virksomheder er allerede i gang med et scale-up-forløb. Udover Freesense ApS er det Biomatics Technology ApS, Much More Water A/S, Leco Convenience Food A/S og New Fuel A/S.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler