Weekly News

Når vi sammenligner os med Norge, Sverige og Finland, er vi faktisk det land, der har haft den største fremgang med hensyn til erhvervsovernatninger, siger Jens Zimmer Christensen. BUSINESS

Så overnatter forretningsfolket igen

Hos HORESTA har man svært ved at få armene ned efter at de forretningsrejsende atter er vendt tilbage på hotelgangene.

Der er glæde at spore i stemmen hos Jens Zimmer Christensen, der er formand for HORESTA, hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation.

Han har da også al mulig grund til at være glad, for ifølge Danmarks Statistik er antallet af hotelovernatninger i forbindelse med forretningsrejser steget med godt en fjerdedel fra 2009 til 2015.

– Som branche- og arbejdsgiverorganisation med 1.800 medlemmer er det selvfølgelig noget, vi er rigtig, rigtig glade for.

I 2008 – 2009, da finanskrisen for alvor slog igennem, så det rigtig skidt ud for branchen. Dengang styrtdykkede antallet af forretningsovernatninger – ikke bare i Danmark, men i hele Europa.

Men siden 2010 har opsvinget langsomt bidt sig fast, og Danmark er faktisk havnet i en nordisk førerposition, når det gælder erhvervsovernatninger.

– Når vi sammenligner os med Norge, Sverige og Finland, er vi faktisk det land, der har haft den største fremgang, siger Jens Zimmer Christensen.

Han er ikke i tvivl om, at det er den forbedrede økonomi, man kan takke for størstedelen af fremgangen, men han fremhæver også andre forhold.

– Der er blandt andet sket det, at hotellerne fra 2011 – 2015 har opnået fuld momsafløftning for forretningsrelaterede overnatninger.

Det startede i det små med, at branchen i 2011 fik en 25 procents fritagelse, som i 2013 steg til 50 procent. I 2015 fjernede man så momsen helt og ligestillede dermed forretningsrelaterede overnatninger med andre forretningsudgifter.

– Det har haft en stærk positiv virkning, siger Jens Zimmer Christensen og henviser til, at vores nabolande allerede havde momsafløftning på forretningsovernatninger.

– Det betyder meget i forhold til, hvor konkurrencedygtige, vi er. Vi kan nu konkurrere på mere lige vilkår med landene omkring os, og dermed har vi også lettere ved at tiltrække de store konferencer og kongresser.

En tredje ting, der kan være med til at forklare den ekstraordinære fremgang, som særligt hovedstadsregionen har haft, er forbindelsesmulighederne. De mange nye flyforbindelser er afgørende.

– Vi kan se i statistikkerne, at antallet af tilrejsende stiger, når antallet af flysæder stiger. Det er særligt lavprisselskaberne, der har gjort deres indtog, men selvom det er lavpris, er det ikke ensbetydende med, at der ikke sidder en forretningsmand i sædet, siger Jens Zimmer Christensen.

Ifølge ham rejser en stor del af forretningsfolkene tværtimod på et budget, der ikke tillader de vilde businessclass-billetter.

– Vi oplever med mellemrum, at de rejsende bliver mere prisbevidste, og særligt efter en krise, som den vi lige har været igennem. Så bliver man bevidst om ikke at sende et forkerte signal til aktionærer og andre, der er økonomisk afhængige af virksomheden.

Fakta

Ud over at være hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet i Danmark, varetager HORESTA også sekretariater for en række foreninger i turisme- og oplevelsesindustrien, herunder Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Turismens Vækstråd, Green Key, Bocuse d'Or og Kokkelandsholdet.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler