Weekly News

Østeuropa eller Danmark?

Når virksomheder outsourcer deres IT-produktion, kan der være både fordele og ulemper ved at vælge f.eks. en polsk underleverandør frem for en dansk.

Man er nødt til at besøge sin leverandør og undersøge deres setup.

I de senere år er Østeuropa blevet et populært mål for outsourcing blandt danske virksomheder. IT outsources eksempelvis til Polen og Tjekkiet, hvor produktionsomkostningerne er mindre. Som chef kræver det dog nogle overvejelser. Alt efter om man vælger en dansk eller østeuropæisk underleverandør til at håndtere f.eks. drift, netværk og brugersupport, knytter der sig en række fordele og ulemper.


– I Danmark er du mere sikker på, hvem du skal sagsøge, hvis det skulle gå galt. Men hos en international underleverandør kan du typisk få en lavere pris. Så det er en afvejning mellem, hvor vigtigt det er, at du skal have det billigt, mod at hvis der går noget galt, så er det nemmere at komme efter dem, siger Niels Bjørn-Andersen, professor på CBS.

Produktionsomkostningerne er ofte lavest i lande som Indien og Pakistan. Men risikoen for at noget går galt reduceres, des tættere partneren er på Danmark:

– Det er nemmere at tage til Prag eller Gdansk end Bangalore. Og i Østeuropa er det samme tidszone som i Danmark, hvilket er et stort plus, når man skal forhandle, eller hvis der pludselig opstår fejl i systemerne. Det er ikke så sjovt at skulle forhandle med en leverandør klokken fire om morgenen, siger han. Virksomheder bør overveje forholdet mellem produktions- og transaktionsomkostninger, når de skal finde en leverandør. Hvad det koster at få produceret opgaven, holdt op imod transaktionsomkostningerne ved at finde den rette partner, gennemføre forhandlinger og sikre, at varen lever op til ens krav.

Professoren mener også, at flere forudsætninger skal være på plads, før man outsourcer. Hvis man er en alt for stor eller alt for lille virksomhed sammenlignet med ens leverandør, kan det give problemer.

– Den internationale forsikringsgigant AIG fik et tilbud fra en dansk softwarevirksomhed med 15 ansatte, men AIG var ikke villig til at satse på den virksomhed, da de ikke følte sig sikre på, at softwarevirksomheden ville overleve. Hvis du omvendt er en lille virksomhed, og du har IBM som leverandør, kan man spørge, hvor meget du betyder for dem? I den forstand vil det være bekymrende, siger han.

En ulempe ved at outsource IT til en international partner knytter sig til brud på immaterielle rettigheder. Danske partnere kan også kopiere ens produkt, men så er det nemmere at sagsøge virksomheden. Et godt råd er, siger Niels Bjørn-Andersen, at man enten benytter sig af en mellemhandler/konsulent, der kan hjælpe med rådgivning, eller vælger en leverandør med base i Danmark, som har internationale underleverandører.

– Danske banker har typisk IBM som leverandør, men IBM bruger så udenlandske underleverandører. Enten fordi de selv har et selskab i f.eks. Mumbai eller Bangalore. Eller fordi IBM køber ind hos underleverandører. På den måde kan man få IBM til at skaffe det bedst mulige tilbud, siger han.

Han råder til, at man besøger en potentiel leverandør, før man outsourcer.

– Man er nødt til at besøge sin leverandør og undersøge deres setup. Hvis de er ISO-certificeret, er det en fordel. ISO-certificering er ingen garanti, men på den anden side er det en rimelig sikkerhed for, at man ikke bliver totalt til grin.

– Desværre viser det sig, at langt de fleste er utilfredse med deres første outsourcing-kontrakt på et eller andet område, og den næste kontrakt eller forlængelsen gives ofte til en anden leverandør. Outsourcing er ikke noget, man bare gør. Der ser ud til at være en stejl indlæringskurve, før man får det til at fungere, siger Niels Bjørn-Andersen.

Fakta

Hvis man outsourcer IT-produktion til en international leverandør, er produktionsomkostningerne mindre. Blandt ulemperne er højere transaktionsomkostninger i form af kommunikation, fare for brud på immaterielle rettigheder, og at det kan være sværere at sagsøge leverandøren i tilfælde af konflikter.

Del

Journalist

Daniel Hedelund

Andre artikler