Weekly News

Mødeturismen vækster

Mødeturismen oplever international fremgang, og de store byer i Danmark er godt med, fortæller turismechef i Dansk Erhverv, Susanne Nordenbæk.

Det vil gøre en stor forskel for os, hvis man kigger på det.

Der har aldrig været så mange måder at kommunikere på, som der er i dag. Alligevel er der fortsat stort behov for at mødes fysisk til konferencer og kongresser. Både i Danmark og internationalt er branchen i vækst, og hverken Skype eller andre kommunikationsplatforme er ved at udkonkurrere det analoge møde mellem mennesker. Det fortæller Susanne Nordenbæk, der er Chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

– Mødeturismen er et område i hastig vækst. Derfor er det også et område, man prioriterer, både politisk, fra regeringens side, og ude på de enkelte hoteller og konferencecentre, indleder hun.

– Flere og flere mødes. Det er ikke noget, der er forsvundet i ny teknologi, hvor man kun holder digitale møder. Med globaliseringen og den øgede samhandel opstår et større behov for at mødes fysisk, og det behov er der stadigvæk. Det er ikke noget, der forsvinder. Tværtimod er det stigende, og det kan man også se i Danmark, uddyber Susanne Nordenbæk.

I konkurrencen med andre lande er Danmark fortsat pænt med, selv om betingelserne er blevet vanskeligere end de var omkring årtusindskiftet.

– For 15 år siden figurerede København nærmest automatisk i toppen af lister over internationale kongresbyer. I dag skal der mere arbejde til. Der er kommet nye destinationer til, som deltager i konkurrencen om de store internationale kongresser, og de investerer flere penge i denne form for turisme, end de gjorde for 15-20 år siden, forklarer Susanne Nordenbæk.

Når de store danske byer stadig kan konkurrere med attraktive internationale destinationer, skyldes det især to ting. Dels har ikke mindst København en infrastruktur, der placerer byen helt i top på det parameter, dels har store dele af mødebranchen i Danmark siden 2003 samarbejdet om at udvikle mødekonceptet ”Meetovation”, der med fokus på at gøre møder mere udbytterige for alle parter har som ambition at gøre Danmark til verdens bedste land at holde møde i. Endelig gør det ikke noget, at danske byer som København og Aarhus i udlandet generelt betragtes som attraktive, påpeger Susanne Nordenbæk.

– Det spiller ind, at byen har noget interessant at byde på, når man placerer en konference eller en kongres. Og der er vi godt med. København ligger højt på de lister, der opgøres på det her, og Aarhus er også rigtig godt på vej, når vi taler store internationale arrangementer. Kongres- eller konferencebyen skal have et ”look” og et ”feel” af noget, man gerne vil opleve, også som privatperson, siger hun.

På ét punkt er de danske byer dog handicappede i den internationale konkurrence, understreger turismechefen, og det er i forhold til momsregler.

– For at være konkurrencedygtige, skal hotellerne og konferencecentrene kunne tilbyde skarpe priser. Derfor ærgrer det os i branchen, at du i Danmark ikke kan fratrække alle dine omkostninger på bespisning. I landene omkring os kan du fratrække momsen for både overnatning og bespisning. Sådan er det ikke i Danmark. I 2015 fik vi fuld momsafløsning for erhvervsrelaterede overnatninger, men vi har stadigvæk kun 25 procent på bespisningen, når du deltager i et erhvervsrelateret møde eller en konference eller en kongres, siger Susanne Nordenbæk.

– Vi har meget svært ved at forstå, at man på det punkt fra politisk side har valgt at stille Danmark så dårligt, ja, nærmest amputere os, i forhold til konkurrencen med vores naboer, når man samtidig ønsker at satse på møde- og erhvervsturisme. Det vil gøre en stor forskel for os, hvis man kigger på det, afslutter hun.

Fakta

Mødekonceptet ”Meetovation” er skabt gennem et samarbejde mellem bl.a. Aahus Universitet, Erhvervs- og Vækstministeriet samt en lang række hoteller, konference- og kongrescentre. Siden 2010 er hundredvis af ansatte blevet uddannet til ”Meetovators” under det såkaldte ”Meetovation Training Programme”.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler