Weekly News

Kim Buchardt Christiansen, salgschef i Patent- og Varemærkestyrelsen GENERATIONS- & EJERSKIFTE

Mindre virksomheder bør beskytte deres ideer

Virksomheder, der sikrer sig patentrettigheder, vækster mest, men mange mindre virksomheder mangler viden om området og går glip af forretningsmuligheder.

At beskytte sin idé er virkelig vigtigt.

Antallet af patenter, der udstedes til danske virksomheder er eksploderet i løbet af de seneste ti år. Siden 2006 er antallet af patenter steget med hele 91 procent. Især efter finanskrisen fik virksomhederne øjnene op for værdien af patenter, men der er stadig mange mindre virksomheder, som ikke beskytter deres ideer, design eller brand.

– De store virksomheder er rigtig gode til at patentere deres idéer og opfindelser, men mange mindre virksomheder får ikke styr på den del. Vi oplever, at det skyldes manglende viden om området. Mange tror f.eks., at det er meget dyrt, men det behøver det ikke at være, fortæller Kim Buchardt Christiansen, der er salgschef i Patent- og Varemærkestyrelsen. Han peger desuden på, at Patent- og Varemærkestyrelsen for 2.250 kr. tilbyder to timers dialog med en jurist og/eller en patentingeniør til både virksomheder og privatpersoner, der gerne vil have en fornemmelse af hvordan og om deres idé eventuelt kan beskyttes.

– En dialog face-to-face med en ekspert kan give en meget vigtig indikation af, hvorvidt ideen er noget, man skal arbejde videre. Deltagerne og vi oplever en stor succes med disse møder, som mange benytter sig af. Man finder ud af, hvordan mulighederne for en idé ser ud, hvad enten vi taler om patenter, varemærker eller design og hvad man skal være opmærksom på, hvis der i forvejen findes en rettighed. Så man undgår at spilde penge på udvikling af noget, man troede var ens egen idé, forklarer Kim Buchardt Christiansen. Han pointerer, at en Google-søgning ikke er tilstrækkelig, når det gælder svar på patentspørgsmål og andre rettigheder. Her skal man derimod have adgang til patentlitteraturen og særlige databaser, og det har Patent- og Varemærkestyrelsen.

Efter mødet kan man på et bedre beslutningsgrundlag tage stilling til om man vil søge patent eller ej. I Danmark koster selve ansøgningen 3.000 kr. Det tager typisk 2-3 år at opnå et eventuelt patent fra man har ansøgt, men patentet gælder fra den dag, man har sendt sin ansøgning.

– At beskytte sin idé er virkelig vigtigt ellers kan man miste store forretningsmuligheder, når andre begynder at lave det samme i morgen. Flere studier viser, at de virksomheder, som sikrer sig patentrettigheder, også er dem, der vækster mest, siger Kim Buchardt Christiansen, der tilføjer, at det ikke for alle virksomheder giver mening at søge patent eller designbeskyttelse.

– Men man bør tage aktivt stilling til, om man skal søge beskyttelse af sin idé eller ikke og det kan man gøre, når man har viden om muligheder og krav. Det kan vi hjælpe med, siger Kim Buchardt Christiansen. Han opfordrer til at søge information, data og vejledning på Patent- og Varemærkestyrelsens nye hjemmeside www.dkpto.dk, ligesom man kan kontakte kundeservice direkte på 4350 8301.

Fakta

Del

Journalist

Anne-Mette Klausen

Andre artikler