Weekly News

Stifter af B+A A/S Rune Harbo (tv.) og virksomhedens nye administrerende direktør Carsten Filsø. De ejer nu 27,5 procent hver, mens Vækst Invest Nordjylland ejer 45 procent. GENERATIONS- & EJERSKIFTE

Mægler sikrede lys fremtid for jyske tvangsblandere

Uden en professionel virksomhedsmægler til at bygge bro og skabe gensidig forståelse havde succesvirksomheden B+A A/S og investeringsfonden Vækst Invest Nordjylland ikke fundet hinanden.

Fra Island til Australien står der tvangsblandere og transportbånd af mærket Baron fra Børkop-virksomheden B+A A/S på byggepladserne, men der skal skrives endnu flere kapitler i det jyske eksporteventyr.

Det er en af målsætningerne med det ejerskifte, der fandt sted i sommer, da de to partnere og ejere siden virksomhedens start i 2006, Rune Harbo og Anker Kjærsgaard, slap det fælles leder- og ejerskab og solgte 45 procent af virksomheden til investeringsfonden Vækst Invest Nordjylland, mens den nye administrerende direktør, Carsten Filsø, blev medejer med 27,5 procent af aktierne. De sidste 27,5 procent ejes fortsat af stifter Rune Harbo, der som led i aftalen har forpligtet sig til at være i virksomheden til udgangen af 2018.

Både Rune Harbo og Vækst Invest Nordjylland finder det afgørende for handlen, at de to parter havde en professionel virksomhedsmægler til at hjælpe til i processen – først som sælgers mand, siden som konstruktiv mægler, der fik afsluttet sagen til begge parters store tilfredshed.

– Vi ønskede at sælge i erkendelse af, at vi – både jeg, min kompagnon og virksomheden – efter ti år havde brug for nye mål og nye kræfter, og det var udelukkende mæglerens fortjeneste, at vi fandt frem til Vækst Invest, som vi ikke har haft kontakt til tidligere. Vi er en højt ydende virksomhed, og det har også været en udfordring at finde den rette partner, der ikke bliver skræmt af et ejerlederscenario, hvor en stor del er bundet op på to individer. Dét var rådgiveren brobygger på, lige som han gjorde meget opmærksom på, at vores mulighed for at sælge virksomheden var ligefrem proportional med mit fremtidige engagement her, siger Rune Harbo.

Det har også været positivt, at Vækst Invest ikke har forlangt urealistiske resultater af B+A A/S, mener han.

– Jo længere ned i materien, vi kom i arbejdet, jo større respekt var der for, hvad vi med et lille hold har været i stand til at lave ud af virksomheden. På den anden side var der en klar erkendelse af, at sådan kan man ikke drive virksomheden fremadrettet. Så vi har været helt nede i detaljerne for at finde den fælles forståelse for, hvad det kræves af virksomheden, for at vi kan tage det næste skridt uden at snuble, og det tegner lovende for fremtiden i B+A A/S, siger Rune Harbo.

Vækst Invest Nordjylland har fokus på små og mellemstore virksomheder i hele Jylland med en omsætning på 15-100 mio. kr. Investeringsfonden har investeret i 16 virksomheder, og selv om Vækst Invest er meget proaktiv i sit netværk af advokater og revisorer og med systematiske data-søgninger, var B+A A/S ikke blevet fundet uden rådgiverens hjælp, selv om virksomheden i høj grad lever op til investeringsfondens krav.

– Vi kigger bl.a. på, om virksomheden har en skalérbar forretningsmodel, hvor indtjeningen følger med op, hvis virksomheden ellers vokser. Og det har B+A A/S, der er en velindtjenende virksomhed med god historik og dygtige mennesker. Det er alfa og omega i alt, hvad vi laver, at det er de rigtige mennesker og det rigtige hold. Vi ser stadig vækst i byggeriet og afdækkede i B+A A/S et uforløst yderligere produktpotentiale, især uden for landets grænser, siger direktør i Vækst Invest Nordjylland, Søren Mølgaard Kristensen.

Han mener, at en mægler er vigtig i processen, når en ejerleder skal sælge til en professionel køber, der stiller en masse spørgsmål og ønsker mange forhold undersøgt. Det kan godt udfordre sælgers tålmodighed.

– Det er en fordel for ejerlederne at have en professionel medspiller, som kan forklare dem, at det, der foregår nu, er helt normalt. Andre gange, når sælger ikke har en rådgiver ved siden af sig, kan vi godt føle, at sælger finder os uforskammede, men i virkeligheden er vi bare grundige. En mellemmand gør det ofte nemmere at lande et kompromis. Ellers kan parterne ret hurtigt blive enige om, at de er uenige, og gå fra hinanden. Derfor synes jeg, at mægler-funktionen er vigtig, siger Søren Mølgaard Kristensen.

Fakta

B+A A/S udvikler, producerer og sælger produkter til bygge- og anlægsbranchen, bl.a. tvangsblandere, transportbånd, div. værktøjer og håndteringsudstyr. B+A eksporterer i dag til hele Europa, Asien og Australien.

Investeringsfonden Vækst-Invest Nordjylland A/S, stiftet 2008, har investeringstilsagn fra aktionærerne på 100 mio. kr. Vækst-Invest Nordjylland A/S er beliggende i Aalborg.

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler