Weekly News

Lån: Bankerne og alle de andre

Lånemulighederne for nystartede virksomheder har ændret sig, fortæller Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør, FSR – danske revisorer.

Revisorer har typisk meget store netværk gennem deres virksomhed.

For bare ti år siden kunne man som iværksætter gå ind i en bank med en forretningsplan og få et lån uden selv at tage ret mange penge op ad lommen. Men den tid er slut. Ændret lovgivning og en generelt større forsigtighed hos bankerne betyder, at det i praksis kun er muligt at opnå lån, hvis man i forvejen har adgang til kapital. Det fortæller Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør, FSR – danske revisorer.

– Bankerne skal være mere forsigtige på grund af strammere lovgivning. Samtidig er de generelt blevet mere forsigtige end de var før finanskrisen. Det betyder, at hvis en nystartet virksomhed ikke kommer med noget selv, vil banken afvise låneønsket. Det er nødvendigt selv at stille kapital til rådighed, som banken kan bygge oven på, siger han.

For nye danske virksomheder betyder det, at det er svært at vokse. Det er et stort spring at gå fra bare tre til ti ansatte, og uden finansiering kan skridtet være umuligt at tage.

– Det er en landeplage herhjemme. Vi har mange små virksomheder, men der er for mange af dem, der ikke vokser sig store. De kommer ikke ud på eksportmarkederne, og det skyldes bl.a., at vi ikke har den risikovillige kapital, der skal til, siger Tom Vile Jensen.

– Kapitalsituationen gør, at vi har svært ved at løfte vores virksomheder fra nogle få ansatte til ti ansatte, for slet ikke at tale om derfra og op til 100 ansatte. Og 1.000 ansatte er jo næsten lukket land, tilføjer han.

Ønsker man som virksomhed at begive sig ud på lånemarkedet, er Tom Vile Jensens anbefaling, at man forbereder sig grundigt og bruger sin revisor fornuftigt.

– Bankerne er stadig nøglespillere, når det kommer til finansiering. For mange nystartede virksomheder vil det derfor være en fordel at tage revisoren med ned i banken, hvor man viser sit budget og sin forretningsplan. Det viser over for banken, at man er en seriøs virksomhed, der arbejder grundigt med tingene. Dertil kommer, at en del banker slet ikke låner ud, hvis der ikke er en revisorerklæring, siger han.

Tom Vile Jensen peger desuden på, at man som iværksætter med fordel kan forsøge at bruge sin revisors netværk til at opnå finansiering.

– Revisorer har typisk meget store netværk gennem deres virksomhed, både lokalt og på landsplan, og derfor har de ofte en fornemmelse af, om der er andre virksomheder eller investorer, der kunne være interesserede i at investere i iværksætterens virksomhed, siger han.

Hvis hverken banken eller revisorens netværk er nøglen til lån, anbefaler Tom Vile Jensen, at man overvejer enten Vækstfonden eller en af de nye crowdfundingplatforme.

– Det kan give mening at tage en snak med sin revisor om, om man kan komme i betragtning til et lån i Vækstfonden. De tilbyder både risikovillig kapital og kautionsordninger, hvor de mod en lidt højere rente kautionerer for et lån i iværksætterens bank, siger Tom Vile Jensen.

– Endelig er der de nye crowdfundingplatforme som Lendino eller Flexfunding. Det er en af de nye ting, vi arbejder med. Crowdfunding er en meget effektiv måde at allokere lån mellem typisk mindre virksomheder og personer, som måske ikke kan komme med 100.000 kr. eller 200. 000 kr., men måske har 5.000 kr. at investere. Jeg tror, det bliver meget større, som tiden går, afslutter Tom Vile Jensen.

Fakta

FSR – danske revisorer er en sammenlægning af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Dansk Revisorforening og REVIFORA. FSR – danske revisorer repræsenterer revisorbranchen i Danmark og har ca. 5.000 personlige medlemmer og ca. 600 revisions- og rådgivningsvirksomheder.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler