Weekly News

Jeg har fået mange flotte tilbud

Ilse Jacobsen havde aldrig troet, at hun skulle sælge en del af sit livsværk. Nu har hun gjort det alligevel. Hvorfor, og hvordan føles det at give plads til andre for en, der er ejerleder med hud og hår. Det fortæller Ilse Jacobsen om i dette interview.

Det er vigtigt at understrege, at jeg fortsat sidder på den absolutte majoritet.

Ilse Jacobsen har valgt at sælge en del af sit livsværk, tøj- og livsstilsbrandet Ilse Jacobsen Hornbæk. Det har aldrig været en del af hendes oprindelige plan, men nu har den danske investeringsfond Voluntas købt 15 procent af virksomheden.

Hvordan kom et fraslag på tale?

– Jeg havde aldrig troet, jeg skulle sælge noget af min virksomhed. Jeg har fået mange flotte tilbud, men det har ikke interesseret mig før nu. Vi har en stærk forretning rent finansielt, og det, der var afgørende, var de kompetencer som vi ved at inkludere Voluntas i ejerkredsen, får ind i vores organisation. Vi står foran at skulle udvikle vores brand hen imod yderligere vækst, og har behov for sparring med hensyn til hvordan vi gør det bedst muligt, fortæller Ilse Jacobsen.

I spidsen for Voluntas står tidligere kommunikationsdirektør i Vestas, Morten Albæk og Brøndby IF’s storinvestor, Jan Bech Andersen. Ambitionen er, at virksomheden med Voluntas som investor skal være et af de hurtigst voksende højkvalitetsmodebrands for kvinder i Norden over de næste 3-5 år.

– Det er en stor ambition, men jeg har også mange gode ting på tegnebrættet, lyder det fra iværksætteren, der blev kendt for sine gummistøvler med snørebånd og som siden udvidede kollektionen og sine aktiviteter. Hvad der begyndte med en lille butik i Hornbæk i 1993 er i dag en virksomhed med en omsætning på et trecifret millionbeløb. Udover ni butikker i Danmark, har Ilse Jacobsen åbnet en kæde af blomsterbutikker sammen med sin datter Natasha og florist Lars Jon. I 2013 åbnede hun et kurbad i Hornbæk, ligesom hun har lanceret sin egen hudplejeserie. Desuden er hun repræsenteret i 25 lande.

Hvorfor faldt valget på netop Voluntas?

– Voluntas bringer nogle kvaliteter, som vi har brug for netop nu. Morten Albæk har et stort internationalt netværk og et globalt mindset. Han er desuden brandingekspert med kunder som Paven i Rom. Og han kan hjælpe mig til at få min storytelling helt på plads og så kan vi godt lide hinanden – vi har god kemi, lyder det fra Ilse Jacobsen, der tilføjer, at det også har stor betydning, at Voluntas forstår, at Ilse Jacobsen Hornbæk er en ejerledet virksomhed.

– Jeg er inde over alt og kender alle funktioner fra design til lager. Hvis kokken i restauranten på mit kurbad pludselig har fået en nerve i klemme i ryggen, springer jeg til. For mig er det en styrke, og den stil kommer jeg ikke til at fralægge mig, siger Ilse Jacobsen.

Med Voluntas investering i Ilse Jacobsen Hornbæk, indtræder Morten Albæk i virksomhedens bestyrelse. Virksomheden forpligter sig desuden til at arbejde efter Voluntas tre principper om meningsfuldhed, diversitet og bæredygtighed.

Hvordan er det at få en ekstern partner ind i virksomheden, som ellers altid har været din alene?

– Det er ikke svært for mig. Det er vigtigt at understrege, at jeg fortsat sidder på den absolutte majoritet og det er mig, der bestemmer. Vi er nået imponerende langt ved egen kraft siden starten, men tiden er nu til at få et par nye kompetente øjne med i beslutningsprocesserne i forhold til hvordan, vi når det næste niveau. Jeg føler mig helt tryg og har en god mavefornemmelse.

Ilse Jacobsen er personificeringen af Hornbæk, der, som hun selv udtrykker det, er en del af hendes DNA. Allerede fra begyndelsen tilføjede hun byen til sit brandnavn, og i dag er Ilse Jacobsen Hornbæk kendt som indbegrebet af det nordiske – lyset, det enkle, stranden og havet.

En stor og loyal kundekreds betyder, at Ilse Jacobsen er kendt af de fleste danske kvinder, men hun er blevet decideret landskendt som deltager i tv-programmet Løvens Hule, hvor hun sammen med andre succesfulde erhvervsfolk udvælger iværksætterideer til investering.

– Jeg ser det lidt som en pligt at hjælpe iværksættere, men jeg gør det kun, hvor jeg kan identificere mig med produktet, og hvor mine kompetencer gør en forskel. Det går godt for de otte virksomheder, jeg har købt mig ind i, og det er en glæde for mig at kunne hjælpe og løfte, siger Ilse Jacobsen og afviser ikke, at Løvens Hule har inspireret til hendes åbning over for en investor.

– Jo, man kan sige, at det jeg gør for iværksætterne i Løvens Hule er nøjagtig det samme, som Voluntas gør for mig. Nemlig at bidrage ikke kun med kapital, men som en vigtig partner, der kan tilføre kompetencer.

Er dit frasalg starten på et senere ejerskifte i form af generationsskifte eller yderligere frasalg?

Nej, jeg tænker ikke i ejerskifte. Det kunne da være skønt, hvis min datter en dag får lyst til at gå mere ind i forretningen, men det er slet ikke aktuelt pt, og jeg har absolut ingen planer om at sælge mere ud. 15 procent er fint og det er meget for mig. Der er ikke planer om yderligere frasalg, slutter Ilse Jacobsen.

Fakta

Ilse Jacobsen (f. 1960), iværksætter og designer, er uddannet i økonomi og statskundskab fra Danmarks Forvaltnings Højskole. Åbnede sin første butik i Hornbæk i 1993 og lancerede sine gummistøvler i 2000. Siden er det blevet til blomsterbutikker, åbningen af Kurbadet by Ilse Jacobsen og en spa- og skønhedshudplejeserie, ILSE by ILSE JACOBSEN. Produkterne er repræsenteret i 25 lande. Privat er Ilse Jacobsen gift med Jesper Bo Jacobsen og har datteren Natasha. Parret bor i Hornbæk.

Del

Journalist

Anne-Mette Klausen

Andre artikler