Weekly News

Christian Wernberg-Tougaard, formand for It-sikkerhedsudvalget hos IT-Branchen. DIGITALISERING

IT-kriminalitet – det bliver kun værre

Det er svært at få et præcist omfang af it-angreb mod virksomheder og organisationer, men der er ingen tvivl om, at det kun bliver mere udbredt fremover, siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for It-sikkerhedsudvalget hos IT-Branchen.

It-angreb og sikkerhed giver mange panderynker hos virksomheder og deres ledelser, og det er et område, hvor man ikke har haft særlig lang tid til at lære, hvad man gøre ved det, siger Christian Wernberg-Tougaard:

– Det er meget svært at sige noget om omfanget. Et tal på 90 procent, som har været fremme i medierne, medtager alt fra decideret it-kriminalitet til ’portscanning’, der svarer lidt til, at en indbrudstyv tager i dit dørhåndtag og vælger ikke at bryde ind.

Tallene dækker også over en vis usikkerhed, da mange virksomheder ikke er meget for at erkende, at de har været udsat for it-kriminalitet. Ifølge Christian Wernberg-Tougaard er det meget stigmatiserende for virksomheder, at de er blevet ramt.

Folkefornemmelsen er, at de er selv uden om det, de kunne have gjort mere og investeret i bedre teknologi og mandskab.

– Men sådan hænger det ikke helt sammen. Hvis en bank bliver udsat for et røveri, så stiller man ikke spørgsmål om sikkerheden eller medarbejderne. Vores holdning er, at der skal foregå en vis form for tvungen indrapportering, men anonymiseret. I en ny databeskyttelsesforordning fra EU får virksomhederne bøder, hvis de mister personfølsomme oplysninger, og hvis de ikke fortæller folk, at de har mistet oplysninger om dem. Det er generelt set fair nok, men man kan aldrig gardere sig 100 procent, hverken i den analoge eller digitale verden, forklarer han.

Vi har allerede set eksempler på danske virksomheder, som er blevet ramt og både har fået stjålet data eller har fået ’Cryptolocket’ deres system, så de har skulle betale for at få adgang til deres data og reetableret deres system.

– Man skal virkelig være opmærksom på, hvordan man bruger teknologien i kerneforretningen. Store virksomheder har flere ressourcer til at navigere i truslerne, men mindre virksomheder skal også vænne sig til den måde, vi omgår digitale tjenester hele døgnet. Det kræver superbeskyttelse og er en navlestreng i vores samfund. De seneste ti til femten år er udviklingskurven gået eksponentielt opad, og det gør den sikkert også de næste ti til femten år med ’internet of things’ og sammenkoblingen af vores computere, tablets, smartphones og elementer i vore hjem, så vi må allerede nu se frem mod, hvordan vi klarer sikkerheden til den tid, anbefaler Christian Wernberg-Tougaard.

Del

Journalist

Jens Kisker

Andre artikler