Weekly News

Kan man gøre tingene en lille smule smartere og billigere, er det ikke blot en fordel for kunderne, men man kan også spare på administrationen og dermed lave en mere konkurrencedygtig pris, siger Peter Thorlund Haahr. BUSINESS

IT driver forretningsudviklingen

Big data og internet of things kommer til at dominere forretningsudviklingen i de kommende år, siger investeringsekspert.

De næste 3-5 år vil i høj grad blive drevet af big data.

I fremtiden vil forretningsudvikling i høj grad blive drevet af big data. Eksperten Peter Thorlund Haahr ser to store trends for sig: big data, der f.eks. kan være indsamling og analyse af kundedata i stor skala, og internet of things, hvor produkter i stigende grad kobles til nettet. Sidstnævnte giver mulighed for, at produkter, f.eks. køleskabet og mobiltelefonen, kan kommunikere, ligesom udviklingen åbner op for, at producenter og virksomheder i højere grad kan analysere, hvordan et produkt bliver brugt.

Sideløbende gælder Moores lov, der siger, at computeres regnekraft generelt fordobles hver 16. måned. Dermed vil den forøgede regnekraft i computere, tablets og mobiltelefoner kun forstærke udviklingen, vurderer Peter Thorlund Haahr fra venturefonden Via Venture Partners.

– De næste 3-5 år vil i høj grad blive drevet af big data. Det gør, at der vil blive udviklet nogle nye produkter og services, som slet ikke findes i dag. Det er en af de her mega trends, som virkelig vil præge udviklingen, siger han og fortsætter:

– Den anden udvikling er internet of things, hvor en hel række ting bliver koblet til internettet, og der vil opstå helt nye forretningsmuligheder, som ikke eksisterer i dag. Det er et spændende område, men det er svært at sige, hvad der konkret kommer til at ske. Men sikkert er det, at det grundlæggende forandrer måden, vi gør ting på.

Når Via Venture Partners investerer i virksomheder, handler det først og fremmest om at finde en virksomhed med en god og sund økonomi. Derefter er særligt to investeringskriterier afgørende for venturefonden. For det første kigger man efter, om den pågældende virksomhed kan effektiviseres, så den kan producere mere med de samme ressourcer. For det andet har man for øje, om man med investeringer i itkan udvide forretningen til at tilbyde nye services til kunderne.

– Helt generelt set så findes der en mængde manuelle processer, hvor man med tiden kan se for sig, at de kan gøres mere effektivt ved at erstatte dem med it-systemer, siger Peter Thorlund Haahr.

Her nævner han bl.a. elektronisk fakturering, som kan erstatte den manuelle proces. Ikke bare er det en god mulighed for at effektivisere virksomheden – kunderne er generelt også mere tilfredse med den løsning, siger han.

– Der er mange ting, man kan optimere på den måde. Kan man gøre tingene en lille smule smartere og billigere, er det ikke blot en fordel for kunderne, men man kan også spare på administrationen og dermed lave en mere konkurrencedygtig pris. Jeg er sikker på, at det bliver et vigtigt tema, at man kan lade manuelle processer afløse af it, siger Peter Thorlund Haahr.

Derudover kigger Via Venture Partners på, om man kan udvide virksomhedernes forretning og personalisere produkterne på baggrund af it- og datasystemer. Det globale reklamebureau Adform, som er i investeringsselskabets portefølje, er et godt eksempel. Adform opererer i en branche, som i høj grad er drevet af dataindsamling og –analyse. I det konkrete tilfælde har Via Venture Partners været med til at optimere og personalisere deres onlinereklamer på baggrund af brugerdata.

– Her er det i høj grad drevet af, at kunderne får et langt bedre produkt i dag end for fem år siden, fordi produktet er beriget med en databaggrund. Det giver en højere grad af loyalitet i sidste ende, siger Peter Thorlund Haahr.

Fakta

Via Venture Partners er en venturefond med ATP som den største investor og har især fokus på vækstvirksomheder inden for it og teknologi. Via Venture Partners investerer typisk i små- og mellemstore virksomheder og har både danske og internationale virksomheder i sin portefølje.

Del

Journalist

Daniel Hedelund

Andre artikler