Weekly News

Investorerne retter blikket mod øst

De asiatiske markeder er blevet interessante for investorerne. For bare få årtier siden kiggede ingen mod eksempelvis Indien og Kina, men i dag er Asien blevet et investeringsmarked med udsigt til vækst.

Mange af de asiatiske lande i stillehavsområdet oplever i disse år en spirende vækst, som tiltrækker investorer fra hele verden. Aberdeen Standard Investments − er et brand af investeringsvirksomhederne Aberdeen Asset Management og Standard Life Investments. Aberdeen Asset Management, der er en af verdens førende investeringsvirksomheder har blikket rettet mod udviklingen i Asien. De kinesiske aktier har fået direkte adgang til MSCI-indekset, hvilket er et led i den kinesiske regerings ønske om at tiltrække udenlandske investorer og give dem mulighed for at få en bid af verdens næststørste finansielle marked.

– Den kinesiske præsident Xi Jing Ping er en af de mest populære ledere i landets historie, og det får flere internationale investorer til at kigge mod øst efter de tumultariske tilstande som præsident Trump og Brexit skaber, fortæller Kenneth Akintewe, der er Senior Investment Manager hos Aberdeen Asset Management. Og han uddyber:

– Mens USA trækker sig fra klimaaftalen, så er kineserne i gang med at styrke handelsaftaler som Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) og ”One Belt One Road” initiativet, der vil styrke både sø- og handelsruter mellem Europa, Mellemøsten og Asien.

Der vil også være et fortsat fokus på udvikling af kapitalmarkedet, idet Stock Connect, CIBM og Bond Connect-programmerne allerede giver større adgang til onshore-markedet. For de investorer, der tænker i obligationer, er det naturligvis en spændende udvikling. Kinas obligationsmarked på omkring 10 trillioner dollars er det tredjestørste efter USA og Japan, og indtil for nylig var størstedelen af det utilgængeligt for udenlandske investorer. 

Kina tænker grønt

På trods af at under 10 procent af kineserne har et pas, så nyder mange lande godt af de købestærke kineseres turisme, der er tredoblet siden 2011. I 2016 lagde kinesiske turister 261 billioner dollars i udlandet, hvilket er dobbelt så meget som amerikanske turister. Hjemme i Kina investeres der massivt i den grønne energi. Kina er ikke længere blot en af de ledende producenter af vind- og vand energi, men de investerer også flere penge i den vedvarende energi end andre lande på globalt niveau. 

Og mens Trump taler klimaaftalen i graven, har Kina indført en stribe restriktioner, der slår hårdt ned på forurenede aktører i erhvervslivet. Det betyder også, at Kina er det land i verden, som sender flest elektriske biler ud på landevejene. På teknologifronten buldrer automationen afsted, og digital betaling foregår ikke kun i supermarkederne, men også ude i vejkanten ved de utallige små boder. 

– I Kina udgør det private forbrug mere end halvdelen af økonomien. Og vi tror på, at der er vækstmuligheder for de store virksomheder på hjemmemarkedet. Det åbner op for muligheder for aktionærerne på længere sigt, siger Nicolas Yeo,  Director & Head of Equities  hos Aberdeen Asset Management.

Spirende vækst i Asien 

Det er ikke kun i Kina, at investorerne vejrer morgenluft. Andre lande i det asiatiske stillehavsområde viser gode takter. Den australske økonomi ser ud til at gå mod bedre tider. Sidste års eksportvækst af især naturressourcer og devalueringen af den australske dollar, giver bedre handelsbalancer på en stribe områder. Så nu er håbet, at Australiens regering kan få kontrol over den stigende arbejdsløshed i befolkningen. En reform af banksektoren i Indien har skabt fornyet optimisme på det indiske aktiemarked. I Indonesien er eksportværdien steget, og der er håb om, at regeringen holder fast i planerne om at udbygge infrastrukturen for derigennem at skabe vækst og tiltrække internationale investorer. 

I Singapore er der sat fokus på at øge landets produktivitet ved at fokusere på blandt andet uddannelse, digitalisering og innovation. Kigger man mod Sydkorea er der fremgang i økonomien efter nogle svære år. Eksporten er steget, og investeringsmarkederne er vokset, men udfordringer med handelspartnere som Nordkorea kaster en lille skygge ind over optimismen. Alt i alt er der dog grund til at kigge mod øst, når det kommer til at investere i fremtiden.

Kenneth Akintewe

Head of Asian Sovereign Debt, Aberdeen Standard Investments


Nicholas Yeo

Head of Chinese Equities, Aberdeen Standard Investments


Del

Journalist

EMP

Andre artikler