Weekly News

Investér fornuftigt i 2018

Aktier, obligationer, guld eller måske kryptovalutaer. Her skal du investere lige nu.

Jeg er moderat positiv, når det handler om aktierne.

2017 var præget af aktiestigninger, og renterne var helt i bund. Men fortsætter denne udvikling her i det nye år? Ifølge investeringschef Johnny Madsen fra rådgivningsselskabet Dansk FI vil 2018 næppe byde på de helt store omvæltninger. Alligevel indbyder situationen til, at mange danskere med fordel kan justere deres profil.

– Jeg tror faktisk ikke, at aktierne er overvurderede i øjeblikket. Vi har set en tocifret vækst i 2017. Men en stor del af kursstigningerne skyldes, at firmaerne stadig tjener penge, og det er helt afgørende for kursen. Måske vil vi ikke se en tocifret vækst i 2018, men jeg er moderat positiv, når det handler om aktierne, siger Johnny Madsen.

Til gengæld er det ikke sikkert, at de meget lave renter forholder sig i ro.

– Vi tror, de korte renter kommer op. De lange kan også komme lidt op. Lige nu holdes obligationsrenterne nede af bl.a. asiatiske opkøb i danske triple-A-obligationer. Det er ikke sikkert, at disse opkøb fortsætter.

– Hvis jeg har et hus og måske en fornuftig aktieportefølje med en lav rente i huset, så vil jeg overveje, om det kunne være en idé at gå væk fra et rentetilpasset lån og lægge sig i et 30-årigt fastforrentet lån. Denne lånetype er jo meget billig i øjeblikket. Afdragene bliver måske lidt højere, men man kan se det som en forsikringspræmie, en gardering mod fremtidens rentestigninger. Så kan man en periode måske købe lidt færre aktier og alligevel ende med at have valgt den rigtige, langsigtede løsning.

En egentlig recession ser investeringschefen ikke i krystalkuglen, selvom folks risikovillighed er steget lidt. Den store interesse for kryptovalutaer – som Johnny Madsen betragter som en lotteriseddel – er udtryk for et mere dristigt investeringsmiljø, men situationen er dog slet ikke så højspændt som før finanskrisen i 2007, vurderer han.

Men hvis man frygter, at aktiekurserne efter de flotte stigninger begynder at falde i løbet af 2018, kan man overveje en retrætestrategi. En af de veje, man kan gå, er at sælge dele af sin værdipapirbeholdning og købe guld for pengene. Det er en almindelig strategi blandt professionelle investorer.

Ifølge Wesley Valdez, ansvarlig for forretningsudvikling hos guldhandleren Tavex, giver guld ikke hurtig fortjeneste eller høje afkast, men det er en gardering mod kriser.

Typisk er det sådan, at når prisen på værdipapirer som aktier går ned, så går guldprisen op. Høje guldpriser ser man oftest i lavkonjunkturperioder. Man skal med andre ord ikke købe guld for at blive hurtigt rig, men snarere for at undgå at blive fattig.

– Hvis bunden falder ud af markedet, hvis der lurer en krise i horisonten, så bliver guld lige pludselig interessant, siger Wesley Valdez.

På det seneste har kryptovalutaer som Bitcoin oplevet voldsomme kursstigninger, og her står man måske over for en markant kurskorrektion. I hvert fald er der flere og flere kunder i Tavex, som ønsker at købe guld med en kryptovaluta.

– Vi får en forespørgsel om dagen om guld for kryptovaluta, primært bitcoins. Og der er tale om store beløb, forklarer Wesley Valdez.

Hos Tavex og andre guldforhandlere kan man købe guld i alle størrelser – i form af mønter eller små og store guldbarrer. Typisk opbevarer man disse værdier i en bankboks. 

Fakta

Gode råd til 2018

Aktier: Kan stadig stige lidt.

Renten: Vil formentlig stige.

Realkreditlån: Konverter til fast forrentning.

Guld: Sikker havn for de utrygge.

Del

Journalist

Aksel Brinck Jensen

Andre artikler