Weekly News

HR

HR-trends i 2017

Hvilke tendenser bliver toneangivende inden for HR i 2017? Det har vi spurgt Henrik Holt Larsen, professor i Human Resource Management på CBS, om.

Der bliver kamp om de bedste medarbejdere.

I 2017 vil der være stort fokus på at tiltrække medarbejdere med engagement og de nødvendige kompetencer, og kampen kan godt gå hen at blive hård. Det fortæller professor i Human Resource Management på CBS, Henrik Holt Larsen.

– Der er masser af flaskehalsproblemer, så der bliver kamp om de bedste medarbejdere. De kan tillade sig at være kritiske og vil vælge de arbejdsgivere, der giver mest ”value for money”. Derfor bliver virksomhederne meget afhængige af, hvilket omdømme, de har. Er man ukendt eller kendt for noget dårligt, får man kun 2. divisionsspillere, siger han og understreger, at udviklingen øger behovet for god ledelse.

– Disse HR-trends lægger et stort pres på lederne, der skal kunne mestre og ønske at udøve professionel ledelse. Vi har stort set Europa-­rekord i at lægge personaleansvaret langt ud i organisationen til den enkelte leder (butikschef, værkfører, skoleleder osv.) Derfor er ledelsesopgaven tosidig: faglig ledelse og personaleledelse. Ingen af de to dele er nok, ligesom man ikke kan klappe med én hånd, påpeger Henrik Holt Larsen.

CBS-professoren vurderer, at udviklingen vil føre til en række krav, som virksomheder skal leve op til, hvis de fortsat vil være succesfulde.

– Corporate Branding bliver vigtig, så man bliver kendt – og kendt for noget godt – hos potentielle ansøgere, især de unge og de højtuddannede. Vi skal også lære at arbejde i en virtuel verden, hvor man billedligt talt kan arbejde hvor som helst og når som helst. Geografiske og tidsmæssige grænser ophæves, og i dag udøver hver tredje leder i Danmark virtuel ledelse, hvilket vil sige, at kommunikationen primært sker via mobil, Skype, SMS osv., frem for fysisk kontakt. Det giver frihed og fleksibilitet, men øger også risikoen for isolation, stress og usikkerhed, siger Henrik Holt Larsen.

– En tredje udfordring er at blive bedre til at udøve værdibaseret ledelse, hvor man kombinerer betingelsesløst fodslag med hensyn til overordnet vision, værdier og etik med udstrakt autonomi og decentralisering af beslutningskompetence. Et fjerde krav er at få et helt anderledes tæt og medinddragende forhold til virksomhedens omgivelser, f.eks. gennem åben, brugerdreven innovation, samskabelse og crowdsourcing. Et femte krav er massiv satsning på talentudvikling, hvormed menes ikke kun udklækning af fremtidens ledere, men enhver medarbejderkategori, hvis arbejdsindsats har ultimativ strategisk betydning for virksomhedens overlevelse. Det gælder f.eks. i en virksomhed også specialisterne, uanset om disse er skolelærere, læger, bilmekanikere eller bankrådgivere. Det er dem, kunderne møder, afslutter Henrik Holt Larsen. 

Fakta

Henrik Holt Larsen, født 1945, er professor emeritus og forsker i Human Resource Management på Institut for Organisation på Copenhagen Business School (CBS) samt forfatter eller medforfatter til ca. 30 bøger og mere end 175 danske og udenlandske artikler om HRM.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler