Weekly News

HR

Hører CV og test fortiden til?

Efter at have skrevet en ph.d. konkluderer rekrutteringsrådgiver Lars Lundmann, at fokus på CV og personlighedstest ikke fører til den optimale rekruttering.

Det eneste, en personligheds­test ikke siger noget om, er folks personlighed.

Næsten ni ud af ti virksomheder benytter CV’et som et primært screeningsværktøj, og dermed frasorterer de masser af kandidater, der måske havde passet perfekt til jobbet. Det er i hvert fald én af de konklusioner, som psykolog Lars Lundmann nåede frem til, da han i 2015 afsluttede sin ph.d. om rekruttering. I dag er han rekrutteringsrådgiver i konsulenthuset LUNDMANN, hvor han og hans kolleger griber rekrutteringsdisciplinen helt anderledes an. Det giver god mening, siger han.

– Noget af det, man kan forvisse sig om ved at kigge på forskningen er, at tidligere erfaringer ikke siger ret meget om, hvordan en person vil performe i et nyt job. Faktisk er korrelationen kun på ca. 0,3 (1,0 ville være det perfekte match, red.) hvilket burde få rigtig mange til at stoppe op og tænke sig om.

Med udgangspunkt i sin egen forskning, har Lars Lundmann ikke bare lagt CV’et, men også diverse personlighedstest på hylden. For heller ikke sidstnævnte er noget særligt effektivt værktøj, når det gælder om at finde den rette person til jobbet. Trods det benyttes test i over halvdelen af alle danske virksomheder

– Det eneste, en personlighedstest ikke siger noget om, er folks personlighed, smiler Lars Lundmann og forklarer, at folk i vid udstrækning misforstår de spørgsmål, de bliver stillet.

– Personlighedstests handler i høj grad om at analysere sig selv, og det er meget forskelligt, hvordan vi mennesker gør det – men det undersøger testen faktisk slet ikke.

Én af de virksomheder, der gør flittigt brug af test og CV’er er den internationale rekrutterings-kæmpe Mercuri Urval. Med 50 års erfaring og mere end 100.000 årlige rekrutteringer af specialister og ledere verden over, har virksomheden været en af trendsætterne i forhold til brugen af de to værktøjer.

Ifølge Mercuri Urval selv, er 94 ud af 100 af dens rekrutteringer en succes, hvilket man angiver som langt over standarden for branchen i øvrigt. Men hvordan ”succes” defineres varierer meget, og en succes handler i langt højere grad om det, som sker efter rekrutteringen, siger Lars Lundmann.

– Hvis man gik lidt mere forskningsbaseret til værks, er jeg ret sikker på, at de ville stoppe med at bruge CV’et som screeningsværktøj.

Det samme kan siges om en anden stor rekrutteringsvirksomhed – danske Genitor – der blev etableret i 2013 med speciale i ansættelse af ledere og topchefer i det offentlige. I dag er virksomheden blevet landsdækkende, og arbejder med ansættelse og udvikling af ledere i alle sektorer. Ifølge virksomhedens egne tal, har man i dag en markedsandel på over 30 procent. Men spørger man Lars Lundmann kunne den andel formentlig have været endnu større, hvis man i højere grad var villig til at tænke ud af boksen.

Lars Lundmann og hans kolleger er selv et eksempel på, at det godt kan lade sig gøre, og at det giver rigtig gode resultater. Når konsulenthuset LUNDMANN står for en rekruttering, bliver kandidaten nemlig ofte præsenteret for en relevant case eller problemstilling – måske allerede i selve jobannoncen. Besvarelsen af denne er det helt afgørende for, om kandidaten kaldes til samtale eller ej, siger Lars Lundmann.

– Besvarelsen giver os et langt bedre indblik i, hvordan kandidaten performer, og om vedkommende har det, vi søger. Og i modsætning til CV’et, er det et aktuelt billede, og ikke en fortegnelse over fortidige meritter og erfaringer. For os at se giver det rigtig god mening – ikke mindst fordi mennesker er meget tilpasningsdygtige, og har det med at forandre sig over tid, lyder det.

Fakta

87 procent af alle danske virksomheder bruger CV’et som et screeningsværktøj, der bestemmer om en ansøger kaldes til samtale eller ej. Mange kombinerer CV-screening med en af de mange personlighedstest, der findes på markedet. Op imod halvdelen af danske virksomheder benytter test.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler