Weekly News

God indretning kan ses på bundlinjen

Danske virksomheder er begyndt at eksperimentere mere med kontorindretningen. Det være en god investering, mener en indretningsarkitekt og en designer.

De fysiske omgivelser påvirker adfærden, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan man indretter sig.

Storrumskontorer, hvor medarbejderne kan bevæge sig rundt og kommunikere med hinanden, har mange år været en foretrukken kontorform i Danmark. Men danske virksomheder er begyndt at tænke mere over, hvordan de kan indrette de åbne kontorlandskaber på en optimal måde. Det forklarer indretningsarkitekt Jette Dyrholm.

– Storrumskontorerne er stadig populære, fordi de rummer mange fordele: De letter vidensdelingen medarbejderne i mellem, de er pladsbesparende, og de passer fint til nutidens mobile arbejdsmarked, hvor man ikke nødvendigvis skal have stationære arbejdspladser, fordi man måske kun er fysisk på arbejdspladsen et par gange om ugen, siger hun og fortsætter:

– Men der har også altid været nogle udfordringer med storrumskontorerne – primært i forhold til akustik og privathed. Derfor arbejder man nu meget med rum i rummet. Det betyder, at man indfører nogle zoner og steder i det åbne kontorlandskab, hvor der eksempelvis er plads til afslapning og privathed.

De små rum i rummet kan ifølge indretningsarkitekten skabes ved hjælp af rumdelere. Men kontormøblerne har i dag også udviklet sig sådan, at de i sig selv kan fungere som rumdelere.

– Det handler om at få skabt et fleksibelt kontorlandskab, hvor man både har mulighed for at tage en snak med en kollega og for at fordybe sig, siger Jette Dyrholm. Hun forklarer, at danske virksomheder generelt i dag er begyndt at tænke mere i den psykologiske stimulation, som et godt kontormiljø kan give medarbejderne. Derfor er virksomhederne også blevet mere eksperimenterende i forhold til kontorindretningen, end de tidligere har været, forklarer indretningsarkitekten:

– Man løsner en lille smule mere op – det er ikke så stift, som det har været. Tag for eksempel møderummet: Tidligere var de indrettet meget, meget stift. Men nu arbejder man med møderum, som er indrettet, så man kan bevæge sig rundt. Så står man lidt ved det høje bord, så sætter man sig lige på en puf et øjeblik. Man behøver ikke længere bare at sidde linet op på en række stole omkring et bord, og det giver nogle flere muligheder, siger Jette Dyrholm.

Og det kan godt betale sig for virksomhederne at tænke over, hvordan de indretter sig. For en god kontorindretning kan aflæses på bundlinjen, lyder budskabet fra designer og ejer af GrapeDesign, Christian Nygaard.

– De fysiske omgivelser påvirker adfærden, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan man indretter sig, siger han og fortsætter:

– Der er eksempelvis forskel på, om man er en virksomhed, som lever af høj produktivitet, eller om man eksempelvis er et reklamebureau, der ønsker at fremme kreativitet. Det vil jeg mene, at man på forskellige måder kan gøre med indretningen, hvis man bruger indretningen som en medspiller i de bestræbelser.

Christian Nygaard forklarer, at en optimal kontorindretning handler om at skabe en helhed, hvor alt fra farvevalg og møbler til lysforhold og akustik er tænkt ind i arbejdsgangene. Nogle virksomheder har eksempelvis brug for plads til fordybelse, mens andre i højere grad kan drage fordel af et åbent miljø, så kommunikationen flyder hurtigt og let. Christian Nygaard understreger, at en god kontorindretning er en investering:

– Men hvis du med den rette indretning kan gøre medarbejderne mere effektive, så kan en merinvestering i ordentlig indretning hurtigt blive tjent hjem igen, siger han og kommer derfor med en opfordring:

– Lad være med at vende hver en krone og få den billigste indretning, for det er ikke det, det handler om. Det drejer sig om at give medarbejderne de rette omgivelser at udfolde sig i.

Del

Journalist

Paul Sauer

Andre artikler