Weekly News

Servernedbrud som dem, der ramte flere store webshops på Black Friday, er med til at stimulere efterspørgslen på cloud infrastruktur, siger Allan Nielsen fra Dashsoft ApS. BUSINESS

Global tendens: IT-chefer investerer i cloud services

Undersøgelse viser, at 2016 vil byde på massive investeringer i cloud og infrastruktur. Frygt for servernedbrud som dem, der ramte flere webshops på Black Friday, kan være en del af forklaringen.

Da JOE & THE JUICE gik over til AWS, blev det muligt at automatisere og optimere driften.

Mere end halvdelen af de 2.944 it-chefer, der har deltaget i analysevirksomheden Gartners undersøgelse, forventer at investere massivt i cloud og infrastruktur i 2016. Den stigende, globale interesse kan blandt andet skyldes frygten for servernedbrud, som dem, der ramte nogle af landets største elektronikforhandlere på Black Friday. Det mener i hvert fald cloud-konsulent, Allan Nielsen, fra it-virksomheden Dashsoft ApS.

Han peger på, at de mange negative kunde-kommentarer på de sociale medier vil kunne resultere i tabt omsætning. Et sådan nedbrud koster på flere fronter, siger han.

– Jeg tror helt klart, at den slags oplevelser har skærpet virksomhedernes interesse for at bygge deres digitale platforme på en cloud infrastruktur. Nedbruddet og den negative omtale, som blandt andre Elgiganten oplevede, kunne højest sandsynligt være undgået, hvis de havde haft en kvalificeret og skalerbar cloud infrastruktur.

Sammenlignet med traditionel ekstern hosting, tilbyder cloud øget selvbetjening og kontrol. En anden forskel er, at man ikke er bundet af langsigtede kontrakter. Alligevel har der indtil nu været en vis berøringsangst, og der er blevet sat spørgsmålstegn ved, om datasikkerheden i skyen er tilstrækkeligt god. Men den skepsis bunder mest i uvidenhed, siger Allan Nielsen.

– Hos Amazon Web Services (AWS), som er vores partner, er datasikkerheden helt i top. Dels fordi man altid har fuld kontrol over sine data, og dels fordi, at AWS jævnligt auditeres. I dag har de mere end 40 certificeringer, heriblandt den seneste ISO 27017, der handler om sikkerhed for cloud-specifikke løsninger.

Allan Nielsen anslår, at en fjerdedel af de danske virksomheder allerede benytter sig af cloud-løsninger i en eller anden form.

– Den helt store fordel er jo den fleksibilitet, performance og driftssikkerhed, man opnår. Dertil kommer, at virksomheden som oftest vil kunne reducere driftsudgifterne med en tredjedel, siger han og henviser til én af hans egne kunder, JOE & THE JUICE. Da virksomheden gik over til AWS, blev det muligt at automatisere og optimere driften. Den tidligere løsning var ikke i stand til at skalere, og særligt i spidsbelastningsperioder oplevede man nedbrud.

– Problemet med en traditionel løsning er, at serverne ofte står og snurrer i døgndrift med tilsvarende store udgifter til nedkøling, el og mandskab. Det at cloud services er forbrugsafregnet, gør det væsentlig mere omkostningseffektivt, og det kan for mange virksomheder være et afgørende konkurrenceparameter, siger Allan Nielsen

Fakta

Amazon AWS blev etableret i 2006 og har siden 2010, ifølge analysevirksomheden Gartner, været udpeget til den markedsledende leverandør af cloud infrastruktur services. Andre internationale leverandører er Rackspace eller IBM.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler