Weekly News

It-guru Preben Mejer. DIGITALISERING

Fra DOS til dus

På blot få år er vi gået fra ærefrygt til en naturlig omgang med it. Men hvad kan vi forvente af fremtiden – og hvad forventer den af os? Vi har talt med Preben Mejer.

Der vil komme endnu mere fokus på data.

For at kunne forstå udviklingen, er det vigtigt at vide, hvor vi kommer fra. It-guru Preben Mejer fortæller:

– Vi kommer fra en verden, hvor pc'erne var lænket til bordene og serverne stablet smukt i virksomhedens serverrum. De data der lå her var såkaldte historiske data om i forgårs, som kun kunne anvendes, hvis man befandt sig på virksomhedens matrikel. Det var altså en verden, der hverken var særlig opdateret eller detaljeret.

I 2012 rammes vi at Smart Computing-bølgen. Enhederne har sluppet lænkerne og er blevet mobile. De kan bruges overalt! Verden er blevet cloudbaseret og vores data har bevæget sig fra virksomhedens brandsikre bunkers til et sted oppe over vores hoveder.

Det gør det muligt at tilgå data overalt, og takket være et stigende fokus på API'er, der er trylleformularer, der får programmer til at snakke sammen, er det nu også muligt, at hente data ned i andre programmer. Og det kan godt betale sig, forsikrer Preben Mejer:

– Cloudbaserede løsninger er op til 70 procent billigere i drift sammenlignet med tidligere tiders opbevaringsløsninger. Og så giver det forhøjet sikkerhed mod indbrud i ens data og kontinuerlig backup.

Derfor er langt de fleste virksomheder i dag også at finde i skyen. Men hvad med fremtiden?

– Allerede i den nærmeste fremtid vil der komme endnu mere fokus på data. Vi kender allerede Big Data: Store mængder data, der hver dag skabes af mennesker, systemer og maskiner, og det er netop i disse data, at fremtidens guldgrube skal findes.

For erhvervslivet betyder det nye muligheder for at transformere disse data til nye services, bedre produkter og mere målrettet markedsføring. Og der er god grund til at lytte, for ifølge MIT har data-drevne virksomheder 5-6 procent bedre bundlinje, sammenlignet med virksomheder, der drives på mere ”gammeldags” maner.

Samtidig viser en undersøgelse fra McKinsey, at en videnbaseret virksomhed har potentiale for 22-28 procent øget produktivitet gennem det overblik som virksomhedens it-løsninger kan bidrage med.

I takt med at datamængden vokser, vokser kravene også til de systemer, der skal håndtere den. Her kommer Cognitive Computing på banen:

– Cognitive Computing er populært sagt intelligente programmer, der kan tage ved lære og interagere med verden omkring dem. Vi kender allerede Siri og Google. Men i fremtiden vil det også være en naturlig del af almindelige programmer, fortæller Preben Mejer og fortsætter:

– På den korte bane vil det gøre en masse meget nemmere og give os en masse gode ting, men lige som så meget andet, vil det naturligvis også kunne misbruges og jeg kan da kun håbe på, at der kommer en lovgivning på området, så det ikke løber fra os.

Der er sket meget, siden vi sad paralyseret af ærefrygt, når computeren startede op i DOS. Snart er teknologien mindst ét skridt foran os og udfører opgaver uden at vi behøver bede om det inden. Selv om fremtiden kan lyde som ren science fiction, er der ingen grund til bekymring.

For i takt med at systemerne bliver mere komplekse, bliver brugerfladerne også nemmere at gå til!

– Der er ingen grund til panik. Vi vil sagtens kunne finde ud af det, lover Preben Mejer.

Og så er det bare at læne sig tilbage og vente på fremtiden – og på at kaffen laver sig selv.

Fakta

IBM's supercomputer Watson er et godt billede på Cognitive Computing. Den har således vundet det amerikanske Jeopardy over to tidligere – menneskelige – stormestre og anvendes allerede som forretningsværktøj i den finansielle sektor, sundhedsindustrien og olieindustrien takket være sin enestående evne til at finde og belyse selv komplekse sammenhænge.

Del

Journalist

Rikke Kokholm

Andre artikler