Weekly News

Janus Sandsgaard, fagchef for digitalisering, Dansk Erhverv DIGITALISERING

Er fremtidens departementschef en robot?

Digitale teknologier forandrer selve spillereglerne for konkurrencen.

150.000 nye arbejdspladser og en vækst i BNP på 200 mia. kr. Det er ifølge Boston Consulting Group gevinsten, hvis vi i Danmark giver den gas med den digitale økonomi. De eksakte tal kan diskuteres, men ikke budskabet: Vi har et stærkt udgangspunkt. Danmark indtager en digital fjerneplads ud af 85 lande, men det er samtidig vores største svaghed: Risikoen for selvfedmens søvn.

Digitale teknologier rokker ved det velkendte. Måske vi ikke bemærker det i en travl hverdag, men der er forandringer på vej så markante, at det bør påkalde sig alles opmærksomhed, hvad end man arbejder med udviklingen af den offentlige sektor eller driver virksomhed. Nogle virksomheder vil vinde på det, og andre gå til grunde. Hver anden virksomhed har de senere år oplevet et ændret konkurrencebillede, viser vores analyse i Dansk Erhverv.

For digitalisering er ikke længere bare et redskab til at gøre det, vi plejer hurtigere og mere effektivt. Digitale teknologier forandrer selve spillereglerne for konkurrencen. Heri ligger mulighederne og udfordringerne.

Derfor skal den digitale dagsorden være central for regeringens fremtidsplaner. Vi så gode takter i 2025-planen, som desværre røg på pause. Så meget desto større er behovet for regeringens digitale vækstplan til foråret 2017.

Nye teknologier og forretningsmodeller vil udfordre lovgivere og embedsværk. Vi kan ikke leve med at det tager årevis at afgøre, om en ellers flyvefærdig idé er lovlig eller ej. Vi skal turde udfordre os selv, når ny teknologi kan løse opgaver, hvor vi før greb til jura. Lovene skal være sektor- og teknologineutrale, så vi ikke forskelsbehandler i erhvervslivet. Elektronhjernen i den selvkørende bil kan ikke fremvise kørekort, og derfor er det glædeligt, at regeringen kigger på færdselsloven og tuner den til fremtiden. Der kommer meget mere af den slags.

Mange af os får robotter som kollegaer og konkurrenter i de kommende år, hvad enten vi går på arbejde i kedeldragt eller hvide skjorter. Derfor er uddannelse vigtigere end nogensinde før. I folkeskolen skal eleverne lære programmering med samme selvfølge som andre sprogfag. I voksen- og efteruddannelsessystemet er der brug for et løft, der matcher erhvervslivets behov.

Og så skal vi slippe teknologien løs i den offentlige sektor. Vi skal fortsætte udviklingen af NemID, Digital Post m.v. i stadig bedre og smartere udgaver – men vi skal videre og f.eks. bruge kunstig intelligens til at gentænke den offentlige sektor og skabe ny værdi. Teknologien og tiden er måske endnu ikke moden til at erstatte departementschefen og CEO’en med en robot, men fremtiden er begyndt.

Del

Journalist

Janus Sandsgaard, fagchef for digitalisering, Dansk Erhverv

Andre artikler