Weekly News

Herbert Nathan, ejer af HerbertNathan & Co DIGITALISERING

Derfor er ERP-systemer vigtige

ERP-systemer spiller en meget stor rolle i stort set alle virksomheder, fortæller eksperten Herbert Nathan.

De fleste medarbejdere i en virksomhed er berørt af et ERP-system.

ERP står for ’enterprise resource planning’. Definitionen på et ERP-system er, at det dækker størstedelen af en virksomheds forretningsprocesser. Især gælder det back office-forretningsprocesser, men også ofte front office, dvs. processer med direkte kontakt til kunderne. Et ERP-system dækker bl.a. økonomi, logistik, indkøb, produktions­styring, personale og ressourcestyring. Derfor er et ERP-system et af de vigtigste it-systemer i en virksomhed og dækker hovedparten af de forretnings­processer, en virksomhed udfører.

– De fleste medarbejdere i en virksomhed er berørt af et ERP-­system. Det er derfor et ekstremt vigtigt system. Tunge brugere af systemet vil være medarbejdere, som opretter ordrer, tjekker lageret, laver bogføring og debitorstyring, siger Herbert Nathan, som ejer HerbertNathan & Co, der er den mest anvendte rådgiver inden for ERP-området i Danmark.

Andre medarbejdere bruger ERP-systemer mindre, f.eks. i forbindelse med tidsregistrering. Nogle virksomheder bruger ERP-systemet til alle arbejdsopgaver i virksomheden, mens andre bruger ERP-systemet til færre opgaver og supplerer med andre systemer.

– Der er to forskellige strategier, man kan have. Den brede eller den lidt smalle udgave, som vil blive suppleret af nogle andre systemer – det man kalder ’best of breed’. Det kan f.eks. være ved tidsregistrering, at man vælger et bestemt system, siger Herbert Nathan og fortsætter:

– Beslutningen handler om, hvilke behov man har. ERP-systemet kan i nogle tilfælde være lidt mere generelt, hvorimod ’best of breed’, som kun er lavet til et specifik område, kan være lidt dybere og have en bedre brugergrænseflade til det specifikke formål.

I fremtiden vil der ifølge Herbert Nathan komme langt flere cloud-­baserede løsninger, hvor ERP-­systemet er placeret i skyen.

– Vi vil se det på udvalgte områder, såsom budget, tidsregistrering og fakturagodkendelse. Det vil typisk være skyløsninger, som er relativt standardiserede, og så vil spille sammen med et mere komplekst ERP-system, som enten kan være i skyen eller on-premise, siger Herbert Nathan.

Cloud-løsninger opererer ofte med andre forretningsmodeller. Normalt er der tale om en engangsbetaling for licensen og løbende betaling for vedligeholdelse, mens cloud-løsninger mest er baseret på abonnementsbetaling. Fordelen ved såkaldte ’on-premise’-løsninger er, at man kan modificere det til ens behov, mens det omvendt er sværere at opdatere til nyeste versioner, siger Herbert Nathan. Men cloud-løsninger er mere standardiserede og har færre muligheder for at tilpasse det til ens forretning.

– Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. En anden fordel ved cloud er, at det typisk vil være hurtigere at implementere, siger han og berører sikkerhedsspørgsmålet:

– Der kan selvfølgelig være noget juridisk i forhold til, hvor data er placeret, og hvem der har adgang til dem. Men rent sikkerhedsmæssigt mener jeg ikke, at man som kunde bør bekymre sig, hvis det er en leverandør, som er vant til at levere sådanne løsninger.

For at finde det rette ERP-system skal man først afdække, hvilket behov man har, og hvilken samarbejdspartner man ønsker. En god ide er skære feltet af potentielle partnere ned til tre og derefter få et tilbudsmateriale, som kan sammenlignes.

– Det er ikke kun et spørgsmål om at vælge et system, men også et spørgsmål om at vælge en leverandør. Derudover skal man undersøge, hvilke forretningsprocesser systemet skal dække nu og i fremtiden. Dernæst skal man undersøge markedet og se på, hvilke mulige leverandører der er, og hvem der har erfaring inden for ens forretningsområde.

Fakta

ERP står for ’enterprise resource planning’ og dækker størstedelen af en virksomheds forretningsprocesser, såsom økonomi, logistik, indkøb, produktionsstyring, personale og ressourcestyring.

Del

Journalist

Daniel Hedelund

Andre artikler