Weekly News

– Den allerstørste hurdle, som ikke er løst endnu, er spørgsmålet om, hvordan vi får placeret et datacenter derude ved sensorerne, hvor vi ønsker at skabe kontekst og lokal viden, CBS-lektor Rasmus Ulslev Pedersen. DIGITALISERING

Styrken i IoT

Mange vellykkede IoT-løsninger vil passe bedre på jordens ressourcer og gøre livet nemmere for mennesker. Og ved at slå det digitale økosystem sammen åbner de for nye services.

Tidligere har man talt om Internet of Things som 'The Edge' på internettet, men pointen er efter min mening snarere, at der netop ikke er nogen 'edge'.

Vores instrumentering af verden for at måle og følge op på forandringer, der har betydning for os, udvikler sig konstant, og spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt på forhånd at definere en grænse for, hvor teknologien stopper, og den fysiske verden begynder.

– Tidligere har man talt om Internet of Things som ”The Edge” på internettet, men pointen er efter min mening snarere, at der netop ikke er nogen ”edge”. Et godt eksempel er f.eks. den nye landsdækkende IoT-radiostandard SIGFOX, der i disse måneder udrulles af IoT Denmark og virkelig gør op med traditionelle måder at tænke forbundne produkter på.

Sådan siger Rasmus Ulslev Pedersen, medstifter af det åbne community IoTPeople.eu, lektor ved Copenhagen Business Schoool og ekspert i Internet of Things (IoT).

– Den allerstørste hurdle, som ikke er løst endnu, er spørgsmålet om, hvordan vi får placeret et datacenter derude ved sensorerne, hvor vi ønsker at skabe kontekst og lokal viden. Batterierne kan stadig blive bedre, og det er hele tiden en afvejning af, om den information, vi samler op, er god nok – og hvad der i det hele taget er ”godt nok”, siger Rasmus Ulslev Pedersen.

Dårlige IoT-eksempler er typisk kendetegnet ved en overflodsproduktion af data, mange gentagelser og såkaldt ”beskidte” (upræcise, ufuldstændige og fejlagtige, red.) data, men der kommer også stadig flere positive IoT-historier om nye produkter og apps, der på forskellig vis udnytter de tre hovedelementer i den eksisterende IoT-teknologi: Sensorer, netværk og datacenter.

Ifølge Rasmus Ulslev Pedersen er der i disse år rigtig meget inspiration af hente i udlandet, hvor mange nye IoT-løsninger har fokus på at passe på jordens ressourcer og gøre livet nemmere for mennesker.

EU har i et såkaldt public-private-partnership udviklet en løsning til fremtidens internet, som hedder FIWARE, og Rasmus Ulslev Pedersen fremhæver nogle karakteristiske eksempler fra et netop afsluttet FINODEX EU projekt som Copenhagen Business School deltog i.

Eksempelvis KissMyBike, der udnytter sensorer til at forhindre cykeltyverier.

– Det er GPS-lås, der kombinerer mobil- og satellitteknologi, som man sætter ind i dyre cykler. Så snart cyklen bliver flyttet eller rodet ved uden ejerens accept, bliver ejeren alarmeret. Det er et produkt, som forsikringsselskaber køber ind på B2B-markedet.

Et eksempel, der bruger netværksdelen, er den tyske løsning Lucy, som med Bluetooth og lavenergi-chips i et hundehalsbånd gør det muligt at spore forsvundne hunde i Tyskland, hvor Lucy er slået igennem.

App’en FLEX, der er udviklet i Grækenland, bruger Bluetooth Smart til at hjælpe plejepersonale og patienter med alzheimers og begyndende symptomer på demens.

App’en træner patientens hukommelse med stemmer, lyde og billeder af situationer og personer fra patientens liv, giver konstante påmindelser om ting, der skal gøres og huskes, tilbyder spil, der træner patientens kognitive evner, spiller patientens favoritmusik og gør det nemt for patienten at komme i kontakt med personale og pårørende i nødsituationer.

Grønne målsætninger driver en stor del af IoT-udviklingen. I en lang række amerikanske byer kan man på gader og i offentlige parker i dag smide sit ispapir i en skraldespand med navnet Big Belly.

Big Belly er udstyret med et solpanel, der giver energi til en motor, der løbende komprimerer indholdet af affaldet. Derudover omfatter mekanikken i hver skraldespand automatisk smøring af frontlågen en gang om året.

– Big Belly er et eksempel på, hvordan man kan slå det digitale økosystem sammen. Det er mere end bare en ”smart garbage”-løsning, der sørger for at spare ressourcer i forbindelse med fyldning og tømning. Med wifi-spots, der får energi fra solpaneler, på hver affaldscontainer kan man få helt andre services frem, siger Rasmus Ulslev Pedersen.

Fakta

IoTPeople.eu er en åben og inkluderende gruppe, som afholder fire gratis IoT-arrangementer hvert år med fokus på inspiration, forskning, og forretning. Det næste møde er tirsdag 29/11 med tilmelding meetup.com/Copenhagen-IOTPEOPLE-Meetup/

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler