Weekly News

Cloud giver flere fordele

Danske virksomheders store rykind i skyen er ikke kun økonomisk motiveret. Gevinster som større fleksibilitet og øget hastighed betyder stadig mere.

Med cloud-løsninger, der løbende opdateres, risikerer man ikke at sidde med værktøjer, der bliver for gamle.

Stort set alle virksomheder bruger nu cloud i et eller andet omfang, og mange gør det nærmest uden at tænke over det, for Dropbox, Office 365 og diverse web-apps, vi bruger pr. automatik, er også cloud.

Når det gælder alle de andre vitale systemer og programmer, virksomheder er afhængige af i det daglige, har det store rykind i skyen indtil nu primært haft økonomiske motiver – dels ønsket om en samlet besparelse, dels ønsket om at slippe for dyre software-licenser og lokale servere.

– Men i dag begynder vi også at se andre fordele ved at være i skyen. Der er efterhånden så mange forskellige cloud-løsninger, at der er mange især mindre virksomheder, som i skyen får adgang til nogle typer af applikationer, som de typisk ikke ville have før i tiden. De får adgang til nogle funktioner, som tidligere var forbeholdt større virksomheder, siger Anders Elbak, analysechef i analysevirksomheden IDC.

– Vi ser også flere og flere virksomheder, der finder ud af, at cloud er nødvendig for at blive mere agil og kunne reagere hurtigere, netop fordi man med cloud kan få og bruge nye services hurtigere. En virtuel server i skyen er langt hurtigere at sætte i gang end hvis den skal implementeres fysisk og testes i netværket. Derfor er det ikke længere det økonomiske, men den øgede hastighed og fleksibiliteten, som de fleste ser som den største fordel ved cloud.

Hvor virksomheder tidligere ville være tilbageholdende med at købe et nyt, dyrt IT-system, er det i dag meget lettere at oprette og opsige en cloud-tjeneste.

– I en traditionel software-licens betaler man først et stort beløb og derefter løbende for vedligeholdelse og support. Når man køber services i skyen, har man automatisk adgang til nye versioner, hvor man måske tidligere skulle betale ekstra for at få opgraderet sin software. Med cloud-løsninger, der løbende opdateres, risikerer man ikke at sidde med værktøjer, der bliver for gamle, siger Anders Elbak.

Men man skal være opmærksom på prissætningen ved eventuel betaling for datatrafik.

– Cloud er ikke altid bare betalt pr. bruger pr. måned. Benytter man cloud-services, der har mere med infrastruktur og platform at gøre, betaler man pludselig også for sin brug af data. Både den data, man reelt har liggende i skyen, men også de datamængder, man flytter rundt på. Virksomheden får en ekstra omkostning på sin datatrafik, og det kan være svært at overskue på forhånd. Mange virksomheder ved ikke, hvor mange data, deres medarbejdere henter fra de mange applikationer og databaser i dag. Hvis man vil flytte trafik af store datamængder til et cloudbaseret netværk, skal man altså være klar over, at det godt kan blive dyrt. Man skal have styr på hele prismodellen, siger Anders Elbak. 

Fakta

Cloud computing eller skyen vil sige service og software, virksomheden får leveret fra internettet og dækker alt fra webmail og sociale medier til CRM-systemer og andre systemer, der er placeret på servere uden for virksomheden og tilgås via internettet.

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler